10 saker alla te-älskare borde känna till om te

Te är en av de mest populära dryckerna genom tiderna och hur härligt är det inte med en varm riktigt god kopp te? Grönt te, svart te, rooibos eller oolong, vi alla har en favorit. Men visste du att det även finns vitt och gult te? Här kommer 10 saker du bör känna till om du är en riktig te-älskare.

1.Teets historia sägs ha startat i Kina för cirka 5000 år sedan. Det upptäcktes av den Kinesiske Kejsaren Shen Nung, då några torkade blad föll ner från trädet ovan i kejsarens skål med hetvatten. Vattnet färgades guldbrunt och han beslöt sig att smaka, trädet som var ovan va då ett teträd.

2.Allt riktigt te kommer ursprungligen från en och samma buske, Camellia sinensis som naturligt har koffein i sig. Te som inte framställs på dess torkade blad kallas vanligtvis örtte.

3.Det blir olika varianter av te genom olika produktionsmetoder som därefter avgör vilket färg och nyans teet får.

4.Grundindelningen av de olika tesorterna vilket definieras som ”riktigt te” är grönt te, svart te, vitt te, gult te och Oolong-te.

5.Rooibos kallas ofta felaktigt för rött te. Rooibos te härstammar inte från busken Camellia sinensis och klassas därför inte som något äkta te utan bör mer korrekt kallas för örtte. Rooibos består av blad från Rooibosbusken som växer i Sydafrika och innehåller inget uppiggande koffein.

6.Te sägs vara den näst vanligaste drycken i världen, efter vatten dricker jordens befolkning mest te.

7.Urvalet av te är extremt stort. Om du har svårt att välja tesort redan får du troligen ännu svårare nu, eftersom det närmare bestämt finns cirka 1500 olika sorter runt om i världen.

8.För att brygga en riktigt god kopp te är A och O att du använder dig av rent, kallt och friskt vatten, då det krävs ett syrerikt vatten för att teets smak ska upplösas på bästa vis.

9.Kina är överlägset det land som producerar mest te i hela världen (Ca 1,7 miljoner ton per år), på stadig andra plats kommer Indien (Ca 1,1 miljoner ton per år). Därefter kommer Kenya, Sir lanka och Turkiet.

10.Olika tesorter ska bryggas med olika temperatur på vattnet och även stå och dra olika länge. Det här kan vara viktigt då tillexempel vita och gröna teer är mycket känsliga och för hög vattentemperatur kan göra så att ditt te får en besk smak.

Svart te – Bryggs vid ca 95-100 ºC, Dragtid: 3-5 min

Grönt te – Bryggs vid ca 70-85 ºC, Dragtid: 2-3 min

Vitt te – Bryggs vid ca 75 ºC, Dragtid ca: 3-10 min

Oolong te – Bryggs vid ca 70-85 ºC, Dragtid ca: 2-4 min

Rooibos te – Bryggs vid ca 95 ºC, Dragtid ca: 3-5 min

Gult te – Bryggs vid ca 70-80 ºC, Dragtid: 2-3 min

Relaterade bloggposter