8 saker du (förmodligen) inte vet om kaffe

Luta dig tillbaka med en god kopp kaffe och läs om 8 spännande saker du kanske inte visste om den svarta drycken, eller?

1.Kaffe är den näst största exportvaran
Visste du att kaffe är världens näst mest exporterade varan i världen? På första plats kommer oljan. Kaffe är alltså mer efterfrågat än både tillexempel guld och socker, vilket förklarar hur betydelsefullt kaffet är. Det är idag ungefär 25 miljoner bönder i mer än 50 länder världen över som är engagerade i att producera och exportera kaffe.

2.Brasilen är största kaffeproducenten i världen
Brasilien är överlägset den största kaffeproducenten och kaffeexportören i världen, de står nämligen för hela 40% av all kaffeproduktion. Detta är nästan mer än vad både andra och tredjeplatshållarna Colombia och Vietnam står för tillsammans.

3.Kaffe är en frukt
Det kanske är en överraskning för många att kaffe är en frukt. Det är så att kaffebönorna är fruktkärnor i ett rött kaffebär som i sin tur växer på en kaffeplanta. Bären plockas av för att sedan avlägsna fruktköttet och nå den koffeinhaltiga bönan, som därefter rostas innan användning. Även om vi säger kaffeböna och kaffebär är det egentligen inte rätta benämningar. Bönan är i själva verket ett frö och kaffebäret är biologiskt sett faktiskt en stenfrukt. Med andra ord är kaffe en frukt, eller är det möjligen en fruktkärna?

4.Kaffe kan skydda mot vissa sjukdomar
Forskning har visat på att koffeinet i kaffe har positiva effekter på sjukdomar som Diabetes, Alzheimer och Parkinsons. Det tros även skydda mot olika leversjukdomar. Som om inte nog med de finns forskning på att minst 2-3 koppar per dag kan hjälpa till mot återfall av bröstcancer. Kaffe har alltså många hälsofördelar som kan minska risken för dödsfall.

5.Kaffe kan överdoseras
Många säger att kaffe är ofarligt, men det går faktiskt att överdosera kaffe så det blir en omedelbar fara, men det är nästintill ogenomförbart då det handlar om såpass stora volymer. För att utsätta dig för en dödlig dos krävs det att du dricker cirka 100 koppar kaffe inom en kort tidsperiod innan koffeinnivå är så hög att det blir hotfullt för kroppen. Dock är rekommendationerna att du inte ens dricker hälften av alla dessa koppar, oavsett hur tråkigt ditt arbete är.

6.Kaffet kom till oss på 1600-talet
Under 1600-talet kom det första kaffebönorna till Europa. Kaffet importerades till Sverige i små mängder år 1685 till Göteborgs hamn och såldes först på apotek. Kaffet var på den tiden en dyr vara som till en början enbart dracks av förmöget folk. Det var först på mitten av 1800-talet kaffet blev en allmän svensk folkdryck.

7.Svart kaffe innehåller 0 kalorier
En helt vanlig svart kopp kaffe består faktiskt av 0 kalorier, däremot är det annorlunda när kommer till några av de populäraste kaffedryckerna. Socker, sirap och mjölk är några saker som kan göra ditt kaffe till en riktig kaloribov. Tillexempel är det cirka 150-220 kalorier i en kaffe latte, därmed går det att spara in en del på kalorikontot om du dricker kaffe utan mjölk.

8.Kaffe är gynnsamt för huden
Kaffet är full av antioxidanter som har antiinflammatoriska och antioxidanta egenskaper som är till fördel för huden. Antioxidanter bekämpar bland annat rynkor och andra ålderstecken. Koffein sägs även motverka celluliter och vara sammandragande för huden. Du kan tillexempel göra en enkel egen ansiktsmask genom att använda kaffesump och honung, kaffet tillför ny energi till huden och har en uppstramande effekt. Kaffe är faktiskt den primära källan till antioxidanter för oss svenskar under en vanlig dag.

 

Relaterade bloggposter