Om kaffebönan – Vanligaste sorterna

Om du är en kaffeälskare känner du förmodligen till kaffearterna Coffea Arabica och Coffea Robusta, men det som få vet är att det faktiskt finns runt omkring hundra kaffearter i släktet Coffea. Dock växter ett stort antal utav dessa arter fortfarande vilt i Afrika. Även fast det finns så många olika kaffearter är det endast ett fåtal som odlas för kommersiellt nyttjande, vilket är Coffea Arabica, Coffea Liberica och Coffea Robusta varav det två viktigaste och mest använda är Robusta och Arabica. De står tillsammans för nästintill hela 100 procent av all kaffeproduktion i världen och är de kaffebönor som odlas för att bli vårt svenska kaffe. Liberica blir även det kaffe, men på andra platser i världen. I denna artikeln tänkte vi berätta vidare och reda ut skillnaden mellan de tre huvudarterna av kaffebönor.

Coffea Arabica
Arabica är den mest betydelsefulla och efterfrågade arten av de kommersiella kaffearterna, den är äldst och härstammar från Etiopien. Idag existerar arten över hela bönbältet och utgör den största delen av den globala kaffeproduktionen, vilket är ca 75%. Arabica är svårast att odla men också den ädlaste kaffearten, som tillsammans med den milda och goda smaken gör Arabica till den dyraste bönan i förhållande till de andra två kaffesorterna. Ett annat kännetecken är att den innehåller relativt lite koffein i jämförelse med de andra kaffesorterna, vilket gör att Arabica har den minst bittra smaken eftersom koffein är ett ämne som bidrar till bitterheten.

Coffea Robusta
Robusta kommer ursprungligen från Kongo och idag finns majoriteten av dess odling i Vietnam som utgör cirka 25% av världens kaffeproduktion. Robusta är en tåligare art som ger större skörd och är lättare att producera än Arabica. Den har en mer bitter och frän smak än Arabica, vilket resulterar i att efterfrågan inte är lika hög. Dessa två faktorer gör den även billigare på världsmarknaden. Robusta har den högsta koffeinhalten av de tre huvudarterna, den används mycket till espressoblandningar och snabbkaffe på grund av sin beska och fylliga smak.

Coffea Liberica
Liberica har sitt ursprung och odlas mest i Västafrika. Den står för mindre än 1% av den globala kaffeproduktionen och är den minst populära bönan. Den ger ett beskt kaffe med kraftigt smak och gör sig därmed bättre i espressoblandning eller mörkare rostning.

Relaterade bloggposter