Hållbara tips för minskat kaffesvinn

Hur mycket kaffe slänger vi egentligen per år? Har du någon gång funderat över vad du kan göra med ditt överblivna kaffe?

Att njuta av varje kopp kaffe du dricker är såklart ett steg i hållbart kaffedrickande, men ett annat viktigt steg är att ta vara på resterna, både det överblivna kaffet och kaffesumpen. Vi svenskar älskar vårt kaffe och är kända för att dricka mycket kaffe, i genomsnitt cirka 3 koppar om dagen. Men trots att vi gillar kaffe såpass mycket sker det allt för ofta att det bryggs mer kaffe i våra hushåll än vad som i själva verket går åt. Vi slänger årligen oerhört stora mängder kaffe och kaffesump. Enligt en undersökning från naturvårds- och livsmedelsverket häller en vuxen svensk person dagligen ut ungefär en hel kopp kaffe i slasken, vilket motsvarar var tredje kopp eller över 300 miljoner liter kaffe varje år. Det är ett slöseri som vi många gånger inte reflekterar över, för att minska svinnet tänkte vi därmed dela med oss av alternativa användningar för kaffe. Testa gärna något eller några av tipsen nedan för att minska ditt kaffesvinn!

Saker du kan göra med ditt överblivna kaffe

Drick upp kaffet
Det som är mest självklart men även det enklaste, är att du bara ska hälla upp det kaffe du dricker. Men ibland är det lättare sagt än gjort och blir inte alltid som planerat. Det du kan göra att försöka hälla upp en mindre mängd i koppen och använda en mindre kopp för att minska risken för att behöva hälla ut kaffet och istället fylla på fler gånger. Det går även att använda en stor termos eller termosmugg beroende på hur många som ska dricka kaffet så att det håller sig varmt längre och inte svalnar lika snabbt.

Spara överblivet kaffe i kylen
Det går alltid att spara överblivet kaffe i kylen för att senare använda det till att göra tillexempel kaffedrinkar, olika bakverk och ha i matlagning. Tillexempel kan du använda det i olika chokladdesserter eller göra egen kaffeglass. Kaffet går även att ha till att baka ett saftigt bröd eller göra en marinad, det finns massor av recept.

Frys in till kaffe-isbitar
Att frysa in överblivet kaffe fungerar alldeles utmärkt. Du häller kaffet i en iskubform och ställer in i frysen så att det blir kaffe-isbitar. Dessa kan du sedan plocka fram och njuta av i någon god kaffedrink såsom tillexempel denna svalkande islatten (länka till recept här).

Skäm bort dina blommor
Näringskrävande blommor både utomhus och inomhus mår bra av lite extra näring i gjorden då och då, så varför inte servera de lite kaffe? Du kan blanda ut cirka 1 del kaffe med 10 delar vatten och sedan vattna någon gång per månad. Kaffe är surt och sänker därmed PH-värdet i jorden.

Saker du kan göra av kaffesumpen 
Kaffesump kan förknippas med något trist och blir därför lätt att det går rak ner till slasken, men egentligen är det inget annat än malda lättkokta kaffebönor. Så tänk istället på böna och tro det eller ej men kaffesumpen går faktiskt att spara till massvis med saker, nedan är en handfull av dem.

Bli av med illaluktande händer
Du kan alltid ha en burk med kaffesump under diskhon. Det tar bort lukten från händer efter du tillexempel hackat lök, vitlök, skivat fisk, ätit skaldjur eller annat. Ta lite kaffesump och gnugga in mellan fingrarna, skölj sedan av med varmt vatten så ska du se att lukten går bort.

Hemmagjord kaffeskrubb
Huden kan emellanåt behöva en boost och koffein är en ingrediens som bland annat verkar åtstramande, ger energi åt huden och ökar blodcirkulationen. Kaffekornen fungerar exfolierande och avlägsnar därmed döda hudceller och andra orenheter, ungefär som en skrubbhandske. På samma gång är den mild mot huden. Det går enkelt att göra en egen kaffeskrubb hemma som gör din kropp mjuk och len, du kommer dessutom lukta gott. Blanda ihop 1 dl kaffesump, 1/2 dl valfri olja(gärna kokosolja eller olivolja), 1 dl farinsocker (måtten är ungefärliga, du får testa dig fram och se hur du gillar att ha konsistens).

Bli av med mördarsniglar
Om du skulle få problem med mördarsniglar kan du sprida ut lite kaffesump i trädgården. Det är nämligen så att sniglarna inte uppskattar syran i kaffesumpen och håller sig därför på säkert avstånd.

Öka skörden
Kaffesumpen innehåller en mängd olika vitaminer och näringsrika ämnen som är nyttiga för växter och blommor. Ett bra alternativ till att nyttja kaffesumpen är att använda den som gödningsmedel i jorden. Sniglar och andra insekter som tillexempel myror gillar inte syran i kaffet och kommer därför hålla sig på långt avstånd från jorden om den är strödd med kaffesump. Sumpen minskar även ph-värdet och gör blommorna mer färggranna.

Ja, det finns många saker att använda kaffet till så låt inte slatten och sumpen går till spillo i onödan! 

Relaterade bloggposter