Islatte är perfekt att dricka när det är soliga dagar och du behöver svalka dig eller få lite extra energi. Den går att variera på massor av olika sätt, tillexempel krämig, stark, svag, smaksatt eller naturell, ja det är helt enkelt bara att låta fantasin flöda och pröva dig fram till en favorit! Ett plus är att den är så enkel att göra själv, här ger vi dig grundreceptet och lite tips på vägen för att få till den perfekta islatten. Låt smaka och njut!
Grundrecept islatte (2st)
Ingredienser
3-4 dl kaffe (starkt bryggkaffe eller espresso)
4-5 dl valfri mjölk
1 tsk vaniljsocker
Isbitar/kaffeisbitar
Valfri smaksättning (ca 1-2msk, välj fritt själv)
Socker
råsocker
Agavesirap
syrup – naturell eller med smak, omtyckta smaker är vanilj, karamell, hasselnöt eller choklad.
Gör så här
1.Börja med att brygga kaffet lite starkare än vanligt. Blanda sedan ner vaniljsockret och socker (om du vill ha det). Låt därefter det kallna helt i kylen.
2.Lägg i massa is i glasen, gärna kaffeisbitar.
3.Häll sedan kaffet över isen och söta med eventuell annan smaksättning.
4.Till sist häller du över kyld mjölk och rör om. Servera direkt och avnjut gärna med ett sugrör!
5 tips till din islatte