Islatte – En perfekt kaffedryck att svalka sig med

Islatte är perfekt att dricka när det är soliga dagar och du behöver svalka dig eller få lite extra energi. Den går att variera på massor av olika sätt, tillexempel krämig, stark, svag, smaksatt eller naturell, ja det är helt enkelt bara att låta fantasin flöda och pröva dig fram till en favorit! Ett plus är att den är så enkel att göra själv, här ger vi dig grundreceptet och lite tips på vägen för att få till den perfekta islatten. Låt smaka och njut!

Grundrecept islatte (2st)
Ingredienser 

3-4 dl kaffe (starkt bryggkaffe eller espresso)

4-5 dl valfri mjölk

1 tsk vaniljsocker

Isbitar/kaffeisbitar

Valfri smaksättning (ca 1-2msk, välj fritt själv)

Socker
råsocker
Agavesirap
syrup – naturell eller med smak, omtyckta smaker är vanilj, karamell, hasselnöt eller choklad.

Gör så här

1.Börja med att brygga kaffet lite starkare än vanligt. Blanda sedan ner vaniljsockret och socker (om du vill ha det). Låt därefter det kallna helt i kylen.

2.Lägg i massa is i glasen, gärna kaffeisbitar.

3.Häll sedan kaffet över isen och söta med eventuell annan smaksättning.

4.Till sist häller du över kyld mjölk och rör om. Servera direkt och avnjut gärna med ett sugrör!

5 tips till din islatte

  1. Gör lite extra kaffe: Perfekt att göra lite extra kaffe så du på direkten kan plocka fram och göra en islatte. Glöm inte röra ner sockret innan du ställer in kaffe i kylen om du vill ha det som sötning.
  2. Gör kaffeisbitar: Istället för att ha vanlig is i islatten kan du istället göra kaffeisbitar, vilket blir godare när de smälter. Gör eller ta överblivet kaffe och häll i en form för istärningar och frys in.
  3. Skumma mjölken med mjölkskummare eller elvisp: Du kan kallskumma mjölken om du har en mjölkskummare hemma för att få konsistensen skummig och krämigare. Det går också att använda elvisp för att få en mer skummig islatte.
  4. Söt smaksättare utan socker: Om du vill ha en mer naturlig sötma kan du använda tillexempel söta kryddor såsom vaniljpulver eller kanel för att smaksätta islatten med.
  5. Ta med islatten när du är på språng: Gör islatten i en takeaway mugg eller i en termos, suverän att tillexempel ta i handen på väg till jobbet, på picknicken eller till stranden. En härligt svalkande dryck till många tillfällen!

Relaterade bloggposter