kaffe karlsson

Kaffe Karlsson

Vad är egentligen Kaffe Karlsson?

Kaffe Karlsson är den skandinaviska versionen av Irish Coffee, det värmande whiskyspetsade kaffet. Den varma kaffecocktailen innehåller kaffe, vispgrädde och 6 cl valfri likör, ibland även uppdelad på två separata alkoholtyper. Drycken är garnerad med choklad.

 

Kaffe Karlssons recept

3 cl baileys
3 cl cointreau
15 cl kaffe, nybryggt
grädde, lättvispad
chokladströssel

Källa: Köket

 

Hur gör man Kaffe Karlsson?

Kaffe Karlsson är en variant på Irish Coffee. Du börjar med espressokaffe, tillsätter Baileys Irish Cream och toppar det med vispgrädde och en skvätt apelsinlikör.

En Kaffe Karlsson kan antingen garneras med något chokladigt, som mörka chokladbitar eller hackade nötter, eller så kan du använda apelsinskal.

  • Brygg kaffe och vispgrädde löst tillsammans.
  • Mät upp cointreau och baileys i ett gals, t.ex. vinglas
  • Häll på kaffet
  • Garnera med chokladströssel

Man kan välja den spritsorten man vill eller gillar, man kan t.ex. ta Tia Maria eller Kahlua.

 

Kaffe Karlsson ursprung

Kaffe Karlsson är en av de drycker som inte riktigt kan klassificeras i en enda kategori. Det verkar faktiskt som om det inte finns någon riktig ursprungshistoria bakom den. De flesta är dock överens att Kaffe Karlsson är den svenska eller skandinaviska varianten av Irish Coffee.

När Kaffe Karlsson exakt dök upp är inte riktigt klart, men eftersom Irish Coffee spridits över hela världen i slutet av 1940-talet så kan vi tänka att den dök upp någon gång efter det!

 

Den irländska kaffe drycken

Inte alla kaffedrinkar har spridit över hela världen som Irish Coffee gör idag. Ingredienserna för det är nästan samma trotts varianterna som i Kaffe Karlssons fall. Oavsett vilken variant det blir så finns det alltid några grundläggande ingredienser; kaffe, vispgrädde och en spritsort.

 

Andra liknande varianter

Kaffe Karlsson kan som Irish Coffee göras med olika varianter

Det finns otaliga varianter på whisky- och kaffetemat: du kan använda vilken typ av sprit som helst. Egentligen är det bara spikkaffe eller carajillo: och det verkar som att varje land har en snurr. Här är några av de mest populära irländska kaffevarianterna att prova genom att variera spriten:

Det råder ingen brist på variationer när det kommer till whisky och kaffe tema; Man kan använda vilken spritsort som helst, och även vilken kaffesort som helst. Här är några varianter baserade på olika spritsorter:

  • Amaretto kaffe
  • Kahlua Coffee
  • Baileys Coffee
  • Carajillo
  • Spanskt kaffe (kahlua, triple sec & rum)
  • Mexikanskt kaffe (med tequila, triple sec & kahlua)

Relaterade bloggposter