Vad skiljer sig mellan olika kaffedrycker?

Kaffe finns i många olika varianter, men vad är egentligen skillnaden mellan en Cortado och Americano? Det är inte helt lätt att veta vad de olika kaffevarianterna betyder på kaffemaskinen. Här nedan är en snabb kaffeguide som gör dig till en fikaexpert, kanske vågar du testa någon ny variant nästa gång?

Americano
Kort sagt består en americano av espresso och hett vatten. Resultatet blir ungefär samma som svenskt bryggkaffe men med lite annan smak på grund av espresson.

Cappuccino
Cappuccino påminner om en caffé latte, men skiljer sig i mjölkens konsistens då den har mjölkskum med annan tjockare textur. I cappuccino är det även mer espresso. Det traditionella receptet består av lika delar espresso, mjölkskum och ångad mjölk.

Cortado
En cortado är en spansk kaffedryck som kan liknas med italienarnas cappuccino och caffé macchiato, där cortado kan sägas vara något mittemellan dessa två drycker. Den utgörs av hälften dubbel espresso och hälften skummad varm mjölk.

Caffé Latte
Receptet för en caffé latte ska bestå av ¼ espresso och ¾ ångad mjölk, som toppas med ett tunt lager skummad mjölk. Till skillnad från cappuccino behöver mjölken inte skummas lika tjock. Denna kaffedryck serveras i ett högt glas.

Caffé au lait
Caffé au lait är kaffe med mjölk på franskt vis. Kaffedrycken liknar caffé latte i smaken, skillnaden är att man inte har espresso i utan vanligt bryggkaffe. Det typiska är att den består av starkt bryggkaffe med lika delar ångad mjölk som hälls upp i ett stort glas.

Espresso
Espresso är i mångt och mycket grunden för nuvarande kaffekultur. Denna kaffedryck är stark och fyllig på endast 25-30ml, vilket även är basen i många av de andra nämnda kaffedryckerna. Den dricks som en liten shot gärna i en espressokopp.

Espresso Macchiato
Espresso macchiato också kallad caffé macchiato består av kaffe som fläckats med en liten skvätt mjölk. I denna kaffedryck använder du en enkel espresso med en liten andel ångskummad mjölk på toppen. Ordet macchiato betyder ”fläckad” på italienska, därav har denna variant fått namnet espresso macchiato.

Latte Macchiato
Latte macchiato kan lätt förväxlas med espresso macchiato vilket i själva verket är varandras raka motsatser. En latte macchiato är istället ångad mjölk fläckad med en liten skvätt espresso på toppen.

Bryggkaffe
Bryggkaffe är en svensk klassiker och fortfarande den vanligaste varianten av kaffe i Sverige. Den kallas även filterkaffe då den vanligen bryggs med pappersfilter och avnjuts med eller utan mjölk.

Flat white
Flat white skulle man kunna säga är en blandning mellan cappuccino och caffé latte. Denna kaffedryck brukar bestå av en dubbel espresso med varm skummad mjölk som serveras i en stor kopp.

Lungo
Lungo är egentligen en ”längre” espresso som innehåller samma mängd kaffe men är bryggd med lite mer vatten, vilket genererar i något mildare smak.

Relaterade bloggposter